PALVELUNTUOTTAJAA KOSKEVAT TIEDOT

Palveluntuottaja

Nimi: Perhekoti Palokärjet avoin yhtiö                               Y-tunnus 1984499-1      

Hyvinvointialue: Päijät-Hämeen hyvinvointialue                                                                    

Kunnan nimi: Hollola                                                                                           

Kuntayhtymän nimi: Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä                                                  

Toimintayksikkö/palvelu

Nimi: Perhekoti Palokärjet/perhekoti, huostaan otetut lapset                               

Katuosoite: Petäjälahti 7                                                                                                      

Postinumero: 17120                       Postitoimipaikka: Paimela                               

Palvelumuoto; asiakasryhmä, jolle palvelua tuotetaan; asiakaspaikkamäärä

Ammatillinen perhekoti, huostaanotetut lapset, 5 asiakaspaikkaa                        

Puhelin 040-5596776                       Sähköposti perhekoti@perhekotipalokarjet.fi        

Aluehallintoviraston/Valviran luvan myöntämisajankohta (yksityiset ympärivuorokautista toimintaa harjoittavat yksiköt) 30.11.2005 Etelä-Suomen Läänihallitus                  

Palvelu, johon lupa on myönnetty ammatillinen perhekoti                                   

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN

Omavalvonnan suunnittelusta vastaava henkilö tai henkilöt

Vastuuhenkilö tai hänen ohjeistama henkilö laatii omavalvontasuunnitelman. Suunnitelma käydään läpi henkilöstön kanssa ja tarvittavat muokkaukset tehdään. Henkilöstön ja lasten kanssa tehdään hyvää kohtelua -suunnitelma jota hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan omavalvontasuunnitelman päivittämisessä. Vuosittain käydään lasten kanssa  hyvää kohtelua -suunnitelma läpi keskustelemalla aiheista ja tekemällä tarvittavat muutokset, jotka myös huomioidaan omavalvonta suunnitelmassa.

Kuka vastaa omavalvonnan suunnittelusta ja seurannasta

Anja Tonteri, perhekodin vastaava,                 perhekoti@perhekotipalokarjet.fi, 040-5596776      

Omavalvontasuunnitelman julkisuus

Suunnitelma on perhekodin yleisissä tiloissa sekä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen nettisivuilla.

Laadittu pvm. 17.9.2020                       Tarkistettu pvm. 18.6.2024      

 

TOIMINTA-AJATUS, ARVOT JA TOIMINTAPERIAATTEET

Toiminta-ajatus

Tarjotaan sitoutumista kodinomaiseen perhekotityöhön ympärivuorokautisesti ja ympärivuotisesti sekä laadukkaaseen elämiseen yhdessä perhekotilapsien kera sekä työskentelemään ammatillisesti turvallisessa hoito- ja kasvuympäristössä.

Luodaan turvalliset ihmissuhteet lasten kera, tukemaan lasten kasvua ja kehitystä, mahdollistaen mahdollisimman tasapainoisen pohjan kasvaa kohti aikuisuutta.

Palokärjet on perheenomainen perhekoti, jossa kaikilla on yhteiset säännöt ja normit. Kaikki kantavat vastuuta omista asioistaan ikä- ja kehitystaso huomioiden.

Hoidon ja kasvatuksen periaatteena on aito välittäminen. Kohdellaan lapsia tasa-arvoisesti ja kohdataan heidät yksilöinä. Huolehditaan lapsen tarpeista yksilöinä. Opetellaan kohtaamaan ilot ja pettymykset, tekemään valintoja, myös kantamaan seuraukset. Koko perhekoti asukkaineen sitoutuu kantamaan vastuuta sen yhteisestä hyvinvoinnista.                                                                                    

Arvot ja toimintaperiaatteet

Lapsen hyvinvointi on lähtökohtana toiminnallemme. Aito välittäminen, lämpö, toisten huomioon ottaminen ja rehellisyys.

Oikeudenmukaisuus, turvallisuus, sekä toisten kunnioittaminen riippumatta iästä, mutta ennen kaikkea huomioida lapset avoimin mielin.

Palokärjissä toimitaan lasten kanssa yhdessä liikkuen, leikkien, askarrellen. Harrastemahdollisuuksia löytyy monenlaisia kotiympäristöstä sekä lähiseuduilta.

Turvallisuutta lapsille ja nuorille luovat rajat lapsen ikä- ja kehitystaso huomioiden. Säännöllinen elämänrytmi virkistävine poikkeuksineen luo myös eheytymiselle mahdollisuuksia. Pidetään kiinni sopimuksista ja lupauksista. Otetaan vastuu omista tekemisistä ikä ja kehitystaso huomioon ottaen.

Teemme yhteistyötä sijoittavan sosiaalityön, asiakkaan biologisen tukiverkoston sekä ammatillisen tiimin kera.                                                                                      

OMAVALVONTA

RISKIENHALLINTA

Perhekodille on laadittu riskikartta sisältäen toimintaympäristön riskit (ulkoiset ja ulkopuolisille aiheutetut riskit), toimintariskit, henkilöriskit ja toimitilariskit. Riskikartta löytyy turvallisuussuunnitelman yhteydestä, avattuna ja sisältäen myös riskien tunnistamiset ja korjaavat toimenpiteet. Turvallisuussuunnitelma käydään henkilökunnan kera läpi, sisältö tarkistetaan paikkaansa pitävyydeltään käytännössä ja korjataan/ päivitetään vähintään vuosittain tai tarvittaessa useammin.

Henkilöstöön kuuluvan on ilmoitettava viipymättä perhekodin vastaavalle, mikäli hän tehtävissään huomaa tai saa tietoonsa asiakkaan hoitoon tai kohteluun liittyvän epäkohdan tai epäilee sitä. Ilmoituksen tehneeseen henkilöön ei kohdisteta kielteisiä vastatoimia ilmoituksen seurauksena. Epäkohdat, laatupoikkeamat tai asiakasturvallisuuteen kohdistuvat riskit tuodaan sanallisesti tai kirjallisesti esiin perhekodin vastaavalle. Perhekodin vastaava käynnistää toimet epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan poistamiseksi. Vastuu riskienhallinnassa saadun tiedon hyödyntämisestä kehittämisessä on toiminnasta vastaavalla taholla, mutta työntekijöiden tulee ilmoittaa havaituista riskeistä perhekodin vanhemmille.

Asiakkaat ja omaiset voivat tuoda esille havaitsemansa epäkohdat, laatupoikkeamat ja riskit asiakaspalautteissa, heidän kanssaan käytävissä keskusteluissa tai halutessaan kirjallisesti viestillä/sähköpostilla. Saatu palaute pyritään korjaamaan ja käsitellään henkilöstön palaverissa tai työnohjauksessa riippuen tilanteesta.             

Perhekodilla on myös suunnitelma asiakirjahallinnosta, joka löytyy turvallisuus -kansiosta.                                                        

ASIAKKAAN ASEMA JA OIKEUDET

Asiakassuunnitelma päivitetään sosiaalitoimen puolesta säännöllisin välein asiakaspalavereiden myötä. Hoito- ja kasvatussuunnitelmaa päivitetään perhekodin vastaavan toimesta tai hänen ohjeistaman työntekijän.  Muu henkilöstö lukee hoitosuunnitelman myös ja tarvittavat korjaukset tehdään. Päivittäminen tapahtuu tarvittaessa, vähintään kerran vuodessa. Suunnitelmien toteutumista ja päivittämisen tarvetta toteutetaan ja seurataan arjessa sekä  kirjausten myötä että henkilöstön palavereissa ja työnohjauksessa.

Sosiaalitoimi kutsuu paikalle asiakaspalaveriin omaiset/huoltajat, asiakkaan ja tarvittavat henkilöt. Heitä kuullaan ja heidän mielipiteet ja toiveet otetaan huomioon, muistaen kuitenkin lapsen edun.                                                   

Perhekodissa laaditaan myös jokaiselle henkilökohtainen hoito- ja kasvatussuunnitelma, joka tukee tavoitteellista työskentelyä.                                                              

Hoito- ja kasvatussuunnitelma lastensuojelun sijaishuollossa

Perhekodin vastaava laatii/päivittää hoito- ja kasvatussuunnitelmaa asiakassuunnitelman pohjalta tai ohjeistaa työntekijän sen tekemään. Hoito- ja kasvatussuunnitelmaa tehdessä huomioidaan asiakaspalaverissä sovitut asiat ja esille nousseet huolen aiheet. Myös huoltajien kanssa käydyt keskustelut ja niissä nousseet toiveet otetaan tilanteen mukaan huomioon. Tehty suunnitelma käydään työyhteisön kanssa läpi ja tarvittavat muutokset/lisäykset tehdään. Hoito- ja kasvatussuunnitelman tekoon osallisettaan asiakasta iän mukaisesti ja se käydään lapsen ikä huomioiden lapsen kanssa myös läpi.

Toteutumista seurataan päivittäisen raportoinnin, palavereiden ja kuukausiraportoinnin yhteydessä ja tarvittavat muutokset tehdään kun ne huomataan.                        

Asiakkaan kohtelu ja itsemääräämisoikeuden varmistaminen

Perhekoti Palokärjissä asiakasta kohdellaan siten, ettei hänen ihmisarvoaan loukata sekä että hänen vakaumustaan ja yksityisyyttään kunnioitetaan. Asiakkaan hoitoa toteuttaessa hänen toivomukset, mielipide, etu ja yksilölliset tarpeet otettaan huomioon sekä kunnioitettava hänen itsemääräämisoikeuttaan. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen. Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Asiakkaita tuetaan ilmaisemaan toiveet ja löytämään omat mielenkiinnon kohteet.                                                   

Perhekodissa ei ole oikeutta rajoitustoimenpiteille, joten jos tilanne muuttuu siihen suuntaan viittaavaksi ollaan yhteydessä sosiaalityöntekijään ja palaverin myötä mietitään asiakkaan edun mukaista ratkaisua.                                       

Jos epäasiallista käytöstä ilmenee/havaitaan kirjataan tilanne ylös sekä asiakkaan että toisen osapuolen kertomus. Pidetään palaveri, jossa ovat läsnä asiaan liittyvät tahot. Sovitaan asia sekä pyydetään käytöstä anteeksi. Asiasta riippuen otetaan yhteyttä mm. sijoittavaan viranomaiseen, poliisiin ja asian käsittely jatkuu eteenpäin. Henkilökuntaa sitoo ilmoitusvelvollisuus liittyen asiakkaaseen liittyvään uhkaan sosiaalihuollon toteutumisessa.         

Asiakkaan osallisuus

Asiakkaiden ja omaisten osallistuminen yksikön laadun ja omavalvonnan kehittämiseen

Perhekoti Palokärkien laadun ja kehittämisen ylläpitämisessä huomioidaan arjessa ja keskusteluissa nousevat palautteet ja toimintaa kehitetään tarvittaessa sen mukaisesti.

Palautetta kerätään jatkuvasti keskustelujen ohessa, heidän välittämässään elekielessä.  Sen lisäksi tarvittaessa viestillä ja lomakkeilla.                                                                    

Palaute käydään työyhteisössä läpi ja keskustelemalla otetaan kehitysehdotukset esille ja korjataan tarvittavat asiat.                                                             

Asiakkaan oikeusturva

Asiakas voi tehdä muistutuksen. Asiakasta neuvotaan muistutuksen tekemisessä. Muistutuksen tekeminen ei vaikuta asiakkaan oikeuteen hakea muutosta päätöksiin tai oikeuteen kannella asiastaan sosiaalihuoltoa valvoville viranomaisille. Asiakasta ohjataan ensisijaisesti selvittämään tilanne perhekodin vanhempien sekä mahdollisesti muiden asiaan liittyvien henkilöiden kanssa, heti, kun ongelmia ilmenee.

Perhekodin vastaava yhdessä henkilökunnan kanssa, sekä käyttäen apuna tarvittaessa asiantuntija-apua, analysoi muistutukset ja yhteydenotot, palvelujemme laadun kehittämiseksi, sekä samalla huomioiden tarjoamiensa palveluiden hyvän laadun ja laadun kehittämisen.

Muistutuksen vastaanottaja, virka-asema ja yhteystiedot
Anja Tonteri, Perhekodin vastaava, perhekoti@perhekotipalokarjet.fi

Sosiaaliasiavastaavan yhteystiedot sekä tiedot sosiaaliasiavastaavan palveluista
puh. 038192504, asiavastaavat@paijatha.fi

PALVELUN SISÄLLÖN OMAVALVONTA

Hyvinvointia, kuntoutumista ja kasvua tukeva toiminta

Perhekoti Palokärjissä tehdään ja toimitaan yhdessä, ylläpidetään päivittäisiä rutiineja, tehdään myös retkiä ja reissuja luontoon, Suomen sisällä kuin myös ulkomaillekin. Näiden kautta harjoitellaan tarvittavia taitoja itsenäiseen elämään ja edistetään hyvinvointia, yhteen kuuluvuuden- ja onnistumisen tunteita, välillä vaikeidenkin asioiden jälkeen.

Palokärjistä löytyy monenlaisia välineitä ja tiloja harrastamiseen ja liikkumiseen. Jokaiselle mahdollistetaan harrastaminen ja laaja valikoima löytyykin lähikaupunkien järjestämää toimintaa hyödyntäen.

Asiakkaiden sosiaalisia suhteita tuetaan ja kannustetaan, tuetaan biologisten kanssa yhteyden pitoa asiakassuunnitelman mukaisesti. Tapana on myös kutsua asiakkaalle tärkeitä henkilöitä kylään, järjestäen merkkipäivien juhlia yms.

Tilanteen mukaan tarvittaessa otetaan yhteyttä, yllä pidetään säännöllistä yhteyden pitoa asiakkaan kuntoutumista vaativiin tahoihin monniammatillisia tukimuotoja hyödyntäen.                      

Ravitsemus

Perhekodissa aikuiset ovat vastuussa sovitusti ruokahuollosta sekä valmistava ruuan. Lapset saavat esittää toiveitaan sekä tilanteen ja iän mukaisesti osallistua auttamaan. Ruokailut pyritään toteuttamaan yhdessä syöden ja samalla harjoitellaan hyviä pöytätapoja, monipuolisesti syöden ja maistellen erilaisia makuja.

Erityisruokavaliot ja allergiat kartoitetaan ja otetaan huomioon sovituin järjestelyin.

Hygieniakäytännöt

Perhekodin jokainen työntekijä on suorittanut hygienia passin. Aikuiset ovat vastuussa hygieniakäytänteistä.
Tarkemmin Palokärkien hygieniakäytänteistä liitteenä.

Terveyden- ja sairaanhoito

Perhekoti Palokärjille on laadittu toimintaohjeet asiakkaiden suun terveydenhoidon sekä kiireettömän että kiireellisen sairaanhoidon järjestämisestä. Tämän lisäksi on laadittu myös ohje äkillisen kuolemantapauksen varalle (Liitteenä molemmat).                                 

Pitkäaikaissairaiden asiakkaiden terveyttä edistetään noudattamalla terveysalan ammattilaisten ohjeistusta sekä varmistamalla säännölliset käynnit sairaanhoidonpiirissä, perus- ja/tai erikoissairaanhoito.    

Palokärjillä on laadittuna myös lääkehoitosuunnitelma (liite), joka tarkistetaan ja päivitetään vähintään vuoden välein, tarvittaessa useammin.

Lääkehoidon sekä lääkinnällisten laitteiden vastaavana
Pauliina Tonteri, ohjaaja, perhekoti@perhekotipalokarjet.fi

Henkilökunnalla on myös kaikilla vähintään minilop- tason lääkekoulutus.

Terveyden- ja sairaanhoitoon liittyvien asioiden vastaavana
Anja Tonteri, perhekodin vastaava, perhekoti@perhekotipalokarjet.fi

ASIAKASTURVALLISUUS

Terveydensuojelulain mukainen omavalvonta

Perhekodille on laadittu kirjalliset hygieniakäytänteet -ohjeistus, jota henkilökunta noudattaa päivittäin.

Perhekodin turvallisuussuunnitelmassa on huomioitu sähköt, lämmitys ja ilmanvaihto.

Radon, vesinäytteet yms. otetaan tarvittaessa niille tarkoitetuin näyttein.

Ääniolosuhteita harjoitellaan arjen myötä.

Henkilöstö

Riittävä henkilöstö huomioidaan että on vähintään minimäärä työntekijöitä mutta myös lisätyöntekijöitä kuten kodinhoidollisissa asioissa sekä huoltomiehenä talonhoidollisissa asioissa. Lisätyöntekijöillä, kohtuullisilla työajoilla, ja riittävillä vapailla sekä säännöllisellä työnohjauksella ja toimivalla työterveydellä varmistetaan henkilöstönvoimavaroja.

Sijaisia hyödynnetään tarvittaessa rekrytoimalla.

Henkilöstömäärä ja työvuorot on mitoitettu/suunniteltu niin että esihenkilöillä on riittävästi aikaa myös omien tehtäviensä tekoon.                                                      

Kuvaus henkilöstön perehdyttämisestä ja täydennyskoulutuksesta

Perhekoti Palokärjillä on perehdytystä tukemaan luotu toimintakäsikirja, perehdytyksen muistilistat ja suurin osa työntekijöistä on ollut talossa jo pidemmän aikaan, jolloin perehdytykseen liittyvät asiat ovat jo vakiintuneet omaan toimintaan.                  

Henkilökunnan täydennyskoulutusta järjestetään vuosittain huomioiden asiakkaiden tuentarpeet, osaamisentäydennyksen tarpeet ja henkilökunnan toiveet.

Toimitilat

Perhekoti Palokärjet sijaitsee maaseudulla. Päärakennuksessa on jokaiselle omat huoneet, yhteiset tilat kuten olohuone ja keittiö, wc tiloja ja suihkut sekä sauna. Suuri piha-alue mahdollistaa ulkona harrastamisen ja leikkimisen moninaisen maaston ja monipuolisten, tilojen, lelujen ja välineiden myötä.      

Jokaisella on oma huone jossa perustarvikkeet. Sisustuksen suhteen saa esittää toiveita jotka huomioidaan ja pyritään toteuttaa tilanteen ja tarpeen mukaan.

Teknologiset ratkaisut

Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus on otettu huomioon ulkopuolisen uhan kannalta ja löytyy liitteenä turvallisuus -kansiosta.

Omavalvonnan turvalaitteiden vastaava
Arto Tonteri, turvallisuusjohtaja, perhekoti@perhekotipalokarjet.fi

ASIAKASTIETOJEN KÄSITTELY JA KIRJAAMINEN

Asiakastyön kirjaaminen

Jokainen työntekijä perehdytetään  Perhekoti Palokärkien dokumentointi- ja kirjaamiskäytänteisiin. Jokaisen työntekijän vastuulla on kirjata tiedot tietokantaan mahdollisimman pian, mielellään saman päivän aikana. Tarvittavaa lisäkoulutusta järjestetään säännöllisin välein.

Perhekodin tietosuoja ja henkilötietojen käsittelyyn liittyvä ohjeistus on laadittu ja henkilökunta on asiaan perehtynyt. Myös tietoturva-käytänteet kirjausohjelmaan on henkilökunnalla tiedossa.

Perhekodin tietosuojavastaava
Juho Kälkäjä, nuoriso-ohjaaja, perhekoti@perhekotipalokarjet.fi

YHTEISTYÖ

Perhekoti Palokärjet tekee yhteistyötä monialaisesti. Turvallisuusasioissa otamme yhteyttä tarvittaviin tahoihin. Säännöllisesti teemme yhteistyötä Päijät-Hämeen Pelastuslaitoksen kanssa. Tietoturvan kirjausohjelmalla on oma yhteyshenkilö sekä tiedossa on mistä saada apua muissa sähköisten ongelmatilateiden selvittämisessä.

Teemme myös paljon yhteystyötä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa. Tiivistä yhteistyötä teemme myös sivistyspalveluiden kanssa. Vapaa-ajan palveluiden kanssa pidämme myös tarpeen mukaan yhteyttä.

Toimintaperiaatteisiimme kuuluu myös pitää yhteyttä säännöllisesti, tilanteen mukaisesti, yhteyttä asiakkaidemme verkostojen kanssa.

OMAVALVONTASUUNNITELMA

Omavalvontasuunnitelman hyväksyy ja vahvistaa toimintayksikön vastaava johtaja.

Paikka ja päiväys      Hollola 18.6.2024                                                                Allekirjoitus